Vilman Kesä Linja-Harjoittelijana

heinäkuu 9, 2015 // Sanna Seiko Salo
picture1
Linjan maskotti, kaikkien ihailema toimistotiikeri.

Hei! Olen Vilma, vuotta vaille valmistunut käyttöliittymä- ja käyttökokemussuunnittelija Tampereen yliopistolta. Opinnoistani saaman laajan teoriapohjan täydennykseksi pääsin harjoittelijana kauhomaan käytännön työkokemusta Linjan luovuuden aarreaitasta. Kokemuksia on onnistuneesti karttunutkin sekä UI/UX-alan fyysiseltä että henkiseltä puolelta eli projektien vaiheista, asiakastyöstä ja luovuuden hulluuden ihanuudesta (ja tuskasta).

Linjalla olen jo muutamassa kuukaudessa päässyt näkemään käyttöliittymä- ja käyttökokemusprojektien koko elinkaaren. Miten projekti myydään asiakkaalle ja potkaistaan käyntiin sokerinhuuruisessa workshopissa asiakkaan kanssa. Ideoita heitellään vapaasti ilmaan, konseptia kehitetään, hiotaan ja testataan ja design konkretisoidaan rautalankamalleista grafiikaksi aina hyvin tarkalle pikselitasolle asti. Kaikki tämä on käyty läpi jo koulunpenkillä, mutta on motivoivaa nähdä miten tarkasti koulussa opetetut prosessit vastaavat alan oikeaa työelämää.

picture1
Linjan valtakunta nro 2, Tampereen toimipiste.

Ohjaajani Sanna on ollut loistava mentori! Sanna on muiden linjalaisten ohella tutustuttanut minut alan ”oikean maailman” työtapoihin ja -kulttuuriin, siihen miten UI/UX-designia käytännössä luodaan. Henkisesti luova ideointityö etenee kutakuinkin näin: projektien alun mieletön luovuuden into ja suuruudenhulluus rauhoittuu ja realistisoituu sitä mukaa, kun projektin edetessä ”luovuuden tuska” lisääntyy. Sanna valisti minua, että vasta tässä ”tuskaisessa” vaiheessa syntyy sitä oikeaa designia. Ja luova työ vaatii tietysti oikeaa musiikkia, Rammstein ja Nightwish ainakin toimivat hyvin. Rankka työ vaatii rankan taustamusiikin

On ollut ihanaa huomata, että Linjalla tekijöitä ei ole ahdettu tiettyyn lokeroon, ”olet nyt siinä ja teet vain tuota”, vaan omaa työnkuvaa voi venyttää omien kiinnostusten mukaan. Itsekin olen osallistunut markkinointiin, workshoppeihin, videotuotantoon ja valokuvaukseen sekä klassiseen käytettävyyspuolen työhön kuten ideointiin, testaukseen ja designin ja heuristisen arvioinnin tekoon. Koulussa opittua teoriapohjaa sekä pääaineesta että sivuaineista on päässyt hyödyntämään laajasti.

picture1
Double exposure -kokeilua videotuotannon puolella.

Vaikka käytännön toteutuksen pintamaali oikeassa työelämässä oikeassa designtoimistossa onkin erilainen kuin opinnoissa, ovat perustukset samat. Samoja tuttuja termejä kuulee joka päivä yrityksen omassa kielessä. Samojen perusvaiheiden ja metodien kautta työ hoidetaan. Jokaisella designtoimistolla on kuitenkin oma tyylinsä toteuttaa näitä prosesseja. Jokainen toimisto ja toimiston suunnittelija jättää töihinsä oman persoonallisen kädenjälkensä, joskus jopa piilotetun signeerauksensa. Otankin loppuharjoitteluni missioksi keksiä oman salaisen signeeraukseni!

– Vilma