Power-using Illustrator – enemmän aikaa jouten

Kansantansseja ja mitä näitä kaikkia on mitä pitäisi kuulemma välttää elämänsä aikana. Blogihommat on varmasti vahvana kandidaattina samalle listalle. Mutta nyt kun pässiä on viimein tartuttu sarvista, apinan ote alkaa lipsua selästä ja joulukin on melkein ovella, niin voisi olla paikallaan kirjoittaa pari sanasta joutilaisuudesta (ja miksei paria vinkkiäkin millä joutoaikansa määrää lisätä – jos siis sattuu viettämään suurimman osan työpäivästään Illustratorin parissa).

Jatkan vielä hetkisen rauhoittumisen tärkeyttä korostavan sesongin hengessä. ”Luovuutta ei voi pakottaa” on varmaan tunnetuin lausahdus, kun puhutaan työskentelyrytmeistä luovilla aloilla. Näin on. Joskus ei vaan suju, ja silloin kun sujuu kannattaa ottaa sellaisista päivistä enimmät irti. Eikä voi olla ihailematta kuinka hienosti perustella kokonaisen ammattikunnan mieltymys jouten oloon. Toisaalta miksei viettää aikaansa jouten, jos hommat on jo tehty? Ei aina tarvitse rientää kieli vyön alla seuraavan homman pariin, kun aivojakin on kiva tuulettaa mahdollisimman usein. Jouten olo (siis työaikana) vaatii kuitenkin jo hieman apuja muilla osa-alueilla, jotta työhommatkin saisi ajallaan tehdyksi ja työnantaja taputtelisi jatkossakin selkään.

Tästäpä johtuen tulinkin luvanneeksi, että voisin mainita ohimennen muutaman yksinkertaisen tempun, joiden avulla onnistun omalta osaltani sovittamaan perus mukavuudenhaluisen luonteeni siihen, että työn alla tuppaa yleensä olemaan projekti jos toinenkin – kaikenlaisista puhdehommista puhumattakaan. Eli pari vinkkilöistä Illustratorin käytöstä. Nämä on siis niitä helposti omaksuttavia aikaa säästäviä temppuja ja periaatteita, joilla pääsee jo pitkälle – luovuuteen liittyvät avut ja vinkit pitää sitten hakea jostain muualta.

Joskus ei vaan suju, ja silloin kun sujuu kannattaa ottaa sellaisista päivistä enimmät irti


Näissäkin hommissa perinteinen Keep It Simple, Stupid -sääntö
toimii yleensä mukavasti. Siksipä ensimmäinen periaate, josta kaikki lähtee liikkeelle, on yhden layerin käyttö. Äkkiseltään tuumailtuna voisin ehkä keksiä useamman layerin käytölle muutaman syyn, mutten mitään mihin ei olisi olemassa parempaa ja yksinkertaisempaa ratkaisua. Kun joskus itse nuoruudessani harrastin useampia layereitä, niin piirtelin suurimman osan kamoista hajamielisyyksissäni aina väärään paikkaan.

Ohimenevänä haittapuolena yhden layerin käytössä on, että jos haluan muokata toisen elementin alle jäävää kamaa, ei elementtejä saa layer-paletista napsuteltua pois näkyvistä muuta kuin syöksymällä syvälle layersuohon – toisaalta layer-palettiin ei onneksi tarvitse näillä tempuilla koskea käytännössä koskaan. Lisäksi periaatteessa esim. eri näkymiä voisi layereitä käyttämällä pinota samaan tilaan ja jättää työskentelytilan skrollailun tyystin väliin, mutta kuulostaa jo aika hullulta ja työläältä.

Yhden layerin käyttämistä helpottaa mukavasti artboardit ja outline-tila. Artboardien avulla eri näkymät saadaan kauniisti eroteltua omiksi helposti selattaviksi kuvikseen, ja bonuksena nimettyä ja tallennettua suoraan asiakkaan katseltavaan muotoon. Toisten kamojen alle jäävistä elementeistä saadaan kiinni puolestaan näppärästi outlook-tilassa. Vielä kun kamat grouppaa fiksusti, niin a vot! Ja heitänpä tähän bonusvinkkinä vielä outline-tilan rinnalle pixel preview -tilan. Tämän nyt kaikki varmaan jo tietääkin, mutta jos pikkelit (ammattitermi) halutaan paikoilleen, niin tässä tilassa se onnistuu ehdottomasti helpoiten.

illustrator_outline

Tottahan hommien nopeuttamiseen on iso työkalupakillinen muitakin konsteja. Jätän ne kuitenkin tietoisesti käyttämättä. Nautin edelleen monien asioiden tekemisestä käsin, vaikka tarjolla olisikin automatisoitu ja ajankäytöllisesti tehokkaampi ratkaisu. Jos vaihtoehtona on vaikka paste-frontittaa sama päivitetty ikoni kolmeenkymmeneen näkymään symbolien käytön sijaan, valitsen silti pastetuksen. Samalla periaatteella siirtelen näppäimistöä näpytellen vaivalla tasapikkeleille piirretyjä kamoja, taistelen laiskoja vektoreita vastaan ja teen monia asioita tietoisesti vähän hölmösti. Varsinaisissa työhommissa monestikaan ei voi yhtä tehokkaasti tuulettaa aivoja kuin tällaisilla tavoilla, kokeilkaa.

Tässä tämä. Aivojen lepuuttamisen hengessä haluan toivottaa kaikille oikein joutilasta joulua!

Timo