Lataa pienyritys

maaliskuu 3, 2017 // Eljas Perheentupa
Käytän 15 hengen yrityksen taloushallinnon rutiineihin kuten laskujen maksuun, palkkoihin ja myyntilaskuihin pari päivää kuukaudessa ja alihankintakustannukset ovat prosentin luokkaa liikevaihdosta. Kymmenisen vuotta sitten oman työn määrä ja alihankintakustannukset olivat moninkertaiset. Perushommat sujuvat siis nykyisin aika mukavasti.
Tämän täytyy tarkoittaa sitä, että taloushallinnon palveluntarjoajilla on edessään pudotuspeli. Tai sitten pitää löytyä uusia palveluinnovaatioita, jotka edelleen helpottaisivat yrittäjän elämää. Ituja näyttää olevan syntymässä siellä täällä.
Pienyrittäjän aika on kortilla. Pitäisi keskittyä asiakkaisiin ja työntekijöihin, kaikki toisarvoinen syö tätä elintärkeää kaistaa. Pieni yritys tarvitsee samat funktiot ja palvelut kuin isompikin, mittakaava vain on pienempi. Ongelma on, että tällainen ”yrittämisen alusta” on onnettoman hajanainen.

Pieni yritys tarvitsee samat funktiot ja palvelut kuin isompikin, mittakaava vain on pienempi.

Esimerkiksi lakisääteiset velvoitteet aiheuttavat yrittäjälle ylimääräistä työtä, nämä kun toimivat kaikki erillisinä järjestelminä. Vakuutukset, eläkemaksut, Kela, Tilastokeskus, työterveyshuolto, veroasiat, työlupa-asiat. Nämä elävät ainakin pienyrittäjän näkökulmasta edelleen paperiaikaa, pöydälle tai sähköpostiin ilmestyy lomakkeita, joille pitää jotakin tehdä. Ihan vaan esimerkkinä, kun työnantaja saa kyselyn liittyen työlupaan, tilaillaan sitten todistuksia kirjanpitäjältä, vakuutusyhtiöltä, Patentti- ja rekisterihallituksesta sekä työterveysasemalta. En ole pitänyt koskaan yrityksen pyörittämiseen liittyvää byrokratiaa kovin isona juttuna, mutta jos voisi säästää päivänkin kuukaudessa asiakastyöhön, tämä olisi jo arvokasta.
Pienyritykset sisältävät mahtavan asiakaspotentiaalin taloushallinnon yrityksille. Tyypillisesti järjestelmäintegratioissa ja asiakashallinnassa mennään isot asiakkaat edellä. Pienyritysten palvelukehitys ja asiakashallinta vaatii kokonaan uudentyyppistä ajattelua.
Tehdäänpä ajatusleikki: Jos joku kehittäisi sovelluksen, jonka lataamalla saisi käyttöönsä valmiin pienyrityksen. Sovelluksen avulla hoituisi laskutus, ostolaskujen käsittely, palkat. Kirjanpito syntyisi automaattisesti ja reaaliaikaisesti, tilintarkastus olisi tietysti myös mukana. Sovellus sisältäisi valmiit vakuutukset, työterveyshuollon, verotilin ja integraatiot Kelan järjestelmiin. Pankkiasioiden hoito ja rahoitus vielä samaan pakettiin. Sovellus näyttää, paljonko voit maksaa itsellesi palkkaa, jotta lakisääteiset velvoitteet hoituvat.

Sovellus, jonka lataamalla saa käyttöönsä valmiin pienyrityksen.

Laskutusosuuskunnat ovat ensimmäinen askel kohti tätä visiota. Erilaisia yrittämisen alustoja tullaan varmasti näkemään. Muutos tulee aiheuttamaan sekä huonoa että hyvää. Osa työtehtävistä siirtyy “pakkoyrittämiseen”, jossa työtekijä saa yrittämisen riesat mutta menettää työntekijän edut. Toisaalta vaikkapa kysytyissä asiantuntijatöissä työntekijät pyörittävät työpanostaan yrityksenä kuten lääkärit jo tekevät. Hallinto joutunee varautumaan siihen, että yhä useammalla kansalaisella on sotu -tunnuksen lisäksi myös y-tunnus.
Eljas