Inspiraatiota etsimässä – vältä pyörän keksimistä, googlaa se

Googlaa pyörä

Yleensä, kun aloitan suunnitteluhomman, työn jaksotus menee seuraavasti: Teen ensimmäisen ehdotuksen, joka perustuu ensimmäiseen intuitioon ja hieman keskeneräisiin esitietoihin. Tällä tavalla saan ensimmäisen idean pois tieltä. Sen jälkeen tarkistan, mitä muut ovat tehneet. Aivan loistavia paikkoja hakea, mitä maailmalla tapahtuu, ovat esimerkiksi google.com tai youtube.com. Tällä tarkistuksella saan tietoa myös siitä, kuinka vino oma kulmani on siihen nähden, mitä muut ovat jo tehneet.

Toisessa ehdotuksessani saattaa sitten ollakin jo muiden töistä vaikutteita, jos tiedonhaku on tuottanut tulosta. Pikkuhiljaa suunnitellessa nousee erilaisia ongelmia, jotka taas johtavat erilaisiin suunnitelulinjoihin, joita seuraamalla pääsee mitä erilaisimpiin ratkaisuihin. Tätä jatketaan, kunnes vaihtoehtoja on jo liikaa ja alkaa olla itsekin sekaisin, mikä yksityiskohta kuuluu mihinkin linjaan.

Tässä vaiheessa pysähdyn, numeroin ja järjestelen ehdotukset, kutsun ehkä kolleegan vilkaisemaan ehdotuksia ja laitan päähäni kriitikkohatun. Hatun vaihtaminen on tärkeää, koska joskus kritiikin vastaanottaminen on vaikeaa. Sitä helpottaa, jos irrottautuu hetkeksi omien suunnitelmiensa omistajuudesta, ja tarkastelee niitä ulkopuolisen silmin. Sitten ruodin/ruodimme säälimättömästi ehdotuksia ja valitsen parhaan ehdotutuksen ehkä yhdistelemällä palasia sieltä ja täältä. Tähänkin vaiheeseen liittyy googlattujen esimerkkien vertailu.

Hatun vaihtaminen on tärkeää,
koska joskus kritiikin vastaanottaminen on vaikeaa.

Pyörän idean imeytyminen

Kun seuraan, mitä muut tekevät, imen taustalla ja alituisesti koko ajan vaikutteita. Jos joskus olen nähnyt jonkun ratkaisun, on hyvin vaikea sanoa, kuinka paljon olen kopioinut siitä. En voi olla aina edes kovin varma, olenko joskus vahingossa nähnyt jonkun ratkaisun.

Tätä taustaa vasten on hieman hankala nähdä, miten joku voi kritisoida jotain ratkaisua sillä perusteella, että ”tuota ei ole keksitty täällä”. Kaikkihan on jo keksitty. Jos ihminen imee vaikutteita koko ajan, niin sittenhän voidaan sanoa, että jos joku asia on sensaatio ja tuntuu mahtavan uudelta, niin se kertoo ainoastaan havainnoitsijan kokemuspohjan laajenemisesta sillä hetkellä. Jollekin toiselle tämäkin ratkaisu oli jo niin vanha ja kulunut.

Jos taas haluaa tehdä vaikutteista vapaata, aivan uniikkia designia, kannattaa kokeilla: Vietä vuosikymmen yhteiskunnan ulkopuolella esimerkiksi autiolla saarella ilman internettiä. Kokeile edes kerran.

Googlaa pyörästä tehty video

Erinomaisen kätevää googlaaminen on, kun teen videoita. Mainosten, lyhytelokuvien ja muiden videoiden maailma on  hyvin avoin kaikille ja loistavaa katsottavaa löytyy esimerkiksi osoitteesta vimeo.com. Sieltä löytyy sekä hyviä että huonoja esimerkkejä kaikenlaisita videoista.

Oman oppimisen kannalta ei ole väliä, kumpaa katsoo, huonoja vai hyviä. Huonosta videosta voi aina miettiä, miten olisin itse tehnyt tämän paremmin, tai mikä on johtanut noin kamalaan lopputulokseen. Hyvää videota taas voi katsoa nauttien kauniista kuvasta, hyvin rytmitetystä leikkauksesta ja ylipäänsä mahtavista ideoista.

Sitten voi miettiä, mikä estää minua tekemästä näin hyvää shittiä? Onko ongelma videoissani käsikirjoituksessa, ennakkosuunnittelussa, kuvauspaikassa, roolituksessa, kuvauksessa, ohjauksessa, äänityksessä, teknisissä rajoitteissa, leikkauksessa, ääniefekteissä, musiikissa vai missä? Suurimmat syntipukit löytyvät varmasti tällä tasolla ja (luulen että melko kaikilla tasoilla) budjetista ja ajasta. Huolimatta näistä inhottavista sorkkaeläimistä uskon, että aina löytyy mahdollisuus parantaa tasoa.

Tiedonhaun onnistumista helpottaa, jos tietää sopivia hakusanoja. Mutta niitähän keksii lisää, kun asiasta oppii lisää. Etenen yleisestä hakutermistä tarkempaan: “Video” > “Colour temperature” > “Colour grading” > “Secondary correction”.
Näin oppii pyörän googlaamisen lisäksi googlaamaan myös rengaspaineet, parhaat leveydet ja sopivat kuviot kullekin kelille. Linjakkaisiin kuvioihin ja näihin kuviin päätän raporttini täältä tähän.

processed2_tag_cloud

Ilari