Ponsse meni verkkoon! – Kuinka metsurista tehtiin liikkuvan työn edelläkävijä

Teolliseen internetiin liittyvä blogiartikkelien sarjamme saa nyt jatkoa. Ponssen teollisen internetin asiantuntijan Jarmo Hiljasen kertomus taustoittaa hyvin sitä miksi Ponsse meni nettiin.

Teksti: Jarmo Hiljanen

Kuvat: Ponsse Oyj

1962-einari-in-kuhmo
Einari in Kuhmo 1962

Kukapa olisi arvannut, että jussipaitaisen metsurin työkaluihin kuuluu jonakin päivänä älykännykkä ja tablet-tietokone? Väittäisin, että eipä olisi moni arvannut. Mutta eipäs hypätä vielä noin pitkälle – tehdään pieni aikamatka koneellisen metsätyön syntyhetkiin.

Tukkien kuutiomäärät, ammattilaisen kielessä motit, tallennettiin ennen vanhaan tukkimiehen kirjapidolla. Metsuri rustasi merkinnät ihan tavallisella lyijykynän nysällä Saimaa-askin kylkeen. Töitä tehtiin sarkahousut jalassa ja pokasahalla. Työkaverina oli suomenhevonen ja muutama samaa työtä tekevä kylän sälli. Työt tehtiin käsipelillä, voimat revittiin ruisleivästä ja punaisesta maidosta. Aika äkkiä työkaluksi toki saatiin jo moottorisaha, mutta työn tulosten raportointitapa säilyi vuosia samanlaisena.

1972-metsapaivat_ponsse-winning-the-competion

Tultaessa muutama vuosikymmen eteenpäin, metsät olivat jo täyttyneet metsäkoneista koneellistumisen myötä. Samalla urakoitsijoille alkoi tupsahdella kasvavassa määrin ns. paperitöitä. Piti pystyä hallitsemaan isompaa konelaivuetta ja seuraamaan työtä paremmin jotta koneen kuljettajille saatiin maksettua palkat ja että koneiden tuotos pystyttiin raportoimaan metsäyhtiölle tai sahalle. Mittaustodistusta odottivat kovasti myös metsänomistajat. Kasvaneista konemääristä johtuen laivueenhallinta alkoi merkittävässä määrin viedä aikaa. Oli keksittävä jotakin uutta, jotta työrutiinit helpottaisivat.

kabiini-pienennetty

Oli vuosi 2010, kun aloitimme Ponssella merkittävän projektin urakoitsijoiden päivätöiden helpottamiseksi. Keskityimme nimenomaan yrittäjän raportointitarpeisiin. Ryhdyimme kehittämään Fleet Management -sovellusta. Se oli ensimmäinen Ponssen asiakkaille suunnattu internetpohjainen ohjelmisto. Asiakkaat olivat kyllästyneet päivittämään henkilökohtaisella tietokoneellaan olevia ohjelmistoja. Tämä päivitystarve hävisi samana päivänä, kun ohjelmistot siirrettin internetiin! Epävarmat PC-tietokoneiden kiintolevyt ja silloin tällöin vaihtuvat käyttöjärjestelmäversiot aiheuttivat aiemmin päivitystarpeita jokaisen urakoitsijan konttorilla. Mutta ei enää – nyt tarvittiin vain tunnukset verkkopohjaiseen Fleet Management -sovellukseen. Samalla siirtyi muitakin ylimääräisiä työvaiheita, kuten varmuuskopiointi, historiaan.

Sätkäaskin kanteen tuhrustelluista kuutiolukemista on siis siirrytty verkkopohjaiseen raportointiin. Itse asiassa pelkkä raportointikaan ei käsitteenä enää määritä Fleet Managementin ominaisuuksia tarpeeksi laajasti. Kyse on urakoitsijan liiketoiminnan hallintaan kehitetystä sovellusperheestä. Fleet Management on nimensä mukaisesti yrityksen laivueenhallintasovellus, jonka avulla voidaan automaattisesti syntyvien raporttien pohjalta tehdä kannattavuuteen positiivisesti vaikuttavia toimenpiteitä. Näitä ovat monet arkirutiineihin liittyvät elämänhelpottajat. On lähdetty miettimään sovelluksien kehittämistä asiakastarve edellä. Mitkä tehtävät helpottuisivat eniten, jos tieto kulkisi koneesta puhelimeen automaattisesti? Millä asioilla on tuottavuuden kannalta suurin merkitys? Millä voidaan ohjata konelaivuetta laadukkaampaan ja tuottavampaan tekemiseen?

scorpion_pienennetty

Vastaukset tulivat kuin apteekin hyllyltä. Ensimmäinen ja tärkein tarve oli korvata ne sadat yrittäjän ja työntekijöidensä väliset päivittäiset puhelut järjestelmällä, jonne kaikki tarvittava tieto kerääntyy automaattisesti. Esimerkiksi koneiden huoltoprosessi voi hyvin pyöriä taustalla sen sijaan että kuljettajalta pitäisi kysyä soittamalla koneen käyttötunnit, muistella sen jälkeen kyseisen koneen huoltoväli ja vieläpä tilata huolto toisella puhelulla. Jos ketjun kriittisiä toimijoita ei heti saisikaan kiinni, asia unohtuisi muiden kiireiden takia. Havaittiin myös tarve välittää tieto koneesta suoraan lavettikuskille siirtotarpeen ilmaantuessa ilman useita välikäsillä ja lukuisia puheluita. Tarve oli myös pystyä päättelemään tehtyjen toimien vaikuttavuus tuottavuuteen ja kannattavuuteen. Näihin kaikkiin tarpeisiin pystytään nyt vastaamaan Ponsse Fleet Management -sovelluksella. Mobiililaite on nykyajan sätkäaskin kansi!

services_maskattu1

Jarmo Hiljanen