Design-bisneksen kokovartalokuva

Softa- ja palvelumuotoilun kenttä on aika pirstoutunut, kokonaisuudesta on vaikeaa saada luotettavaa tilastotietoa. Olen koittanut keräillä yleiskuvaa juttelemalla eri toimijoiden kanssa. Tässä tämänhetkinen tilannekuva:

designin_kokovartalokuva-2

Design -toimialan kovin kasvu on syntynyt ohjelmistoyrityksissä. Draiverina on ollut ketterän kehityksen nopea leviäminen asiakasyrityksissä. Kun ketterä tiimi sijoitetaan työskentelemään asiakkaan tiloihin, design on ollut helppo myydä osana pakettia. Ketterän kehityksen pioneerit ovat tyypillisesti olleet myös ensimmäisiä designin adaptoinnissa. Viime vuosina uuden sukupolven ohjelmistoyrityksiin on palkattu satoja UX -suunnittelijoita. Ostoksillakin on käyty, mutta pääosin on menty rekrytointipohjalta.  Designia tarjoavat ainakin nämä ohjelmistoyritykset: Futurice, Reaktor, Solita, Gofore, SC5, Vincit, Nitor, Siili, Sininen meteoriitti, Ottoboni, Ambientia. Näillä menee keskimäärin lujaa, kasvu ja kannattavuus erittäin hyviä. Monet näyttävät myös pärjänneen paras työpaikka -kisoissa. En löydä varsinaisesti design -vetoista ohjelmistoyritystä, enemmän design on osa pakettia. Vanhoillakin tekijöillä on isoja design tiimejä, kuten yritysostolla mukaan tullut Ixonos, ja tietenkin Tieto. Accenturen Fjord on oma lukunsa, heidän ilmoituksensa mukaan siellä on globaalisti 750 henkeä. Ohjelmistoyrityksissä on design -toimialan tämän hetken isoin volyymi.
Markkinoinnin puolella on ilmeisesti tehty enemmän yritysjärjestelyjä. Perinteiset mainostoimistot ovat ostellet digitoimistoja. Joskus lienee käynyt toisinkin päin, Valve näyttää nielaisseen Kingin, ainakin noin brändimielessä. Kansainväliset ketjut ovat myös käyneet ostoksilla, mm. Mirum. Markkinointi- ja viestintätoimistojen tarjoama muistuttaa erehdyttävästi luovien ohjelmistoyritysten tarjoamaa, mutta tulokulma ja kulttuuri on aivan eri. Kaikki tarjoavat disruptiota digitalisaation keinoin.
Natiiveja service design -toimistoja on aika vähän, merkittävimpänä Palmu ja hyvänä haastajana Hellon. Isot pelurit kaikilla kaavion lohkoilla ovat heränneet ja lisänneet palvelumuotoilun tarjoamaansa. Konsulttiala on jälkijunassa liikeellä, mutta taitaa tulla massalla ohi muista. Service design -ajattelun kautta toivoisi syntyvän uuden sukupolven konsulttitaloja, jotka luovien softayritysten lailla nakertaisivat bisnestä toimialaa hallitsevilta jättiyrityksiltä.
Itsenäisten design -toimistojen tila on kaventunut, mutta toimialan kasvu paikkaa tätä. Itsenäisiä toimijoita ovat mm. Idean, Palmu, Hellon, Nordkapp, Adage, LeadIn ja Linja. Muuttuneessa markkinatilanteessa nämä yritykset joutuvat terävöittämään omaa tarjoamaansa, muuten ne jäävät keräilemään murusia, jotka eivät kiinnosta isompia toimijoita. Teollisen muotoilun toimistoissa on myös jonkin verran UX -tarjontaa, tyypillisesti sulautettujen ohjelmistojen käyttöliittymien suunnittelua. Näitä mm. ED-Design, Link, Infinite, Desigence.
designin_kokovartalokuva_it-2
Tuoreimpana ilmiönä on IT -talojen lähtö mukaan kisaan. Tämä on luonteva kehitys, kun yritykset siirtyvät tuotebisneksestä palvelubisnekseen. Perinteisesti IT -puolella ei ole ollut hajuakaan käyttäjälähtöisyydestä, omalle porukalle on välttänyt vähän huonompikin. Nyt kuitenkin jo puhutaan uuden sukupolven IT:stä, joka on API -vetoinen palveluiden mahdollistaja. Täällä toimivat jättiläiset ovat heräilemässä, mm IBM on liikkeellä. Ideanilla ja IBM:llä kuuluu olevan likeiset suhteet. Uuden sukupolven merkkejä on Vincitin ja IT -talo Javerdelin yhdistyminen. Toistaiseksi IT -maailma on designin kannalta haastavinta aluetta, koska tuotekehityskulttuuri on ohutta ja olemassaolevat alustat tukevat käyttökokemusta huonosti jos ollenkaan. Niinpä täällä on myös huimia mahdollisuuksia sitkeille yrittäjille.
Tämä tilannekuva perustuu avoimiin ja hyviin keskusteluihin alan toimijoiden kanssa. Tässä tulokset muidenkin käyttöön, olkaa hyvä!
Eljas