Apple watchin kotiläksyt

Teimme 2000-luvun molemmin puolin Suunnolle ja Polar Electrolle useita menestyneitä kellodesigneja. Yksi klassikoksi muodostunut on Vector, kiipeilijöille suunnattu rannelaite. Se muotoiltiin 90-luvun lopussa ja on edelleen Suunnon valikoimissa. Vector todella räjäytti potin.

Vector tuote avasi meille ovet kaikkiin merkittäviin kellovalmistajiin. Oakley yritti ostaa designin, Nikellekin saimme kutsun. Niken muotoiluosaston päällikkö huusi näköalakonttorin yli työntekijöilleen: ”These are the guys that designed Vector!” Kävimme myös rohkeasti myymässä suomalaista designia hienoille sveitsiläisille kellomerkeille, kuten Breitlingille ja TAG Heuerille. No, kauppaa ei tullut, mutta hauskoja kokemuksia. TAG Heuerin ranskalainen tuotekehitysjohtaja määritteli meille heidän arvojaan: “Sports, elegance and luxury”, sitten katseli meitä nuoria resupekkoja päästa varpaisiin, että mitenköhän on eleganssin suhteen.

 

3xtag
Linjan kellokonsepteja TAG Heuerille

Sittemmin Suunnon ja Polarin vauhti on hyytynyt, yhtiöt ovat jääneet pelaamaan nappipariston asettamien rajoitteiden kanssa. Menevätkö mobiilivalmistajat nyt oikealta ohi? Kellomaailmassa on omia lainalaisuuksiaan, jotka poikkeavat selvästi kännykkämaailmasta. Käynti Baselin kellomessuilla on avartava kokemus, kellomaailma on jotain ihan muuta.

Katsotaanpa miten hyvin Apple on tehnyt kotiläksynsä Watchin kanssa.

Kello on pyöreä

Rannekellon kellotaulu, dial, on lähtökohtaisesti pyöreä. Watch on suorakulmainen. Ymmärrän ratkaisun, tämä helpottaa mekaanisesti ja näyttösuunnittelun kannalta monia asioita. Mutta miksi kellovalmistajat näkevät niin paljon ylimääräistä vaivaa tehdäkseen kelloista pyoreitä? Siksi että kello on pyöreä ja neliskulmainen kello on marginaalia. Apple on oikaissut ja ottanut ison riskin. Jos Watch johonkin kompastuu niin tähän. Apple on myös jättänyt käyttämättä mahtavan mahdollisuuden omia kellokäyttöliittymä itselleen kehittämällä pyöreälle näytölle ainutlaatuisen käyttöliittymän, siten kuin vain Apple osaa.

Kellossa on nuppi

Watchissa on nuppi. Applen tyyliin he ilmoittavat keksineensä nupin uudelleen.

Kelloa pidetään ranteessa

Applen sivuilta ei tahdo löytää kuvia, missä kello on ranteessa. Onko kello cool, sen kertoo vasta kokeilu ranteessa, näyttääkö ja tuntuuko hyvältä. Verrataan moottoripyöriin: Miksi Harrikka on niin paljon coolimpi kuin yksikään sen jäljittelijöistä? Koska sen ajoasento on niin cool. Kuski on osa designia. Näin on kelloissakin. Watchin ranteeseen sopivuutta ei voi arvioida ilman tuotetta, mutta tämä on tärkeää. Koon, painon ja ranteeseensopivuuden pitää soida yhteen.

Kello on osa pukeutumista

Kello on asuste. Kello pureutuu syvälle identiteettiin. Voin haluta Applen taskuun ja työpöydälle, haluanko sen ranteeseen? Kelloissa pitää olla mallisto, variaatioita eri tyylisille ihmisille, tämän Apple on oivaltanut. Oman myymäläketjunsa ansiosta he voivat tarjota laajan malliston, laskin 33 varianttia. Löytyy jopa miesten ja naisten koot, mikä osoittaa viimeistään sen, että Apple on tosissaan.

Solkien kanssa ei leikitä

Hihnan solki on houkutteleva keksimisen kohde. Aina kuitenkin palataan perusratkaisuihin, koska se toimii ja on turvallinen. Kallis kello on ikävä hukata. Apple on sortunut tähän leikkiin oikein urakalla, onnea vaan!

Kello on arvoesine

Kellon hinta on kummallinen asia. Laatukello saa maksaa yllättävän paljon, sen pitää maksaa. Mutta arvokellossa ei saa olla nopeasti vanhenevaa tekniikkaa – eikä muovia. 300-500€ on kellosta vähän. Watch ei pääse arvokellojen kategoriaan, vaikka tarjoaakin kultakelloversiota. Kultakellokin päätyy lopulta laatikon pohjalle muun hylätyn elektroniikkaromun sekaan. No, kullanhan voi aina myydä…

Kelloissa on paljon yksityiskohtia

Kello on pieni esine, mutta jostain syystä se vaatii paljon yksityiskohtia. Detaljointi on tehty Applen tyyliin hienosti, mutta Watch on kelloksi pelkistetty, siis tylsä. Tällainen design edustaa kellomaailmassa aika kapeaa tyylisegmenttiä. Hieno näyttö saattaa kompensoida tätä puutetta, se tuo kellolle ennennäkemättömän tason yksityiskohtia.

Kello on tarkkuusinstrumentti

Tämä on hauska piirre, vieläkin kellojen markkinoinnin keskeinen argumentti on ajanlaskennan tarkkuus – niin Watchinkin markkinoinnissa.

Kellon räplääminen ei näytä hyvältä

Kelloa vilkaistaan, sitä ei räpläillä, se ei ole cool. Miten käyttäjäparka pelaa yhteen kellon ja kännykän kanssa, ehtiikö enää eteensä katsoa? Onnistuuko kellon ja kännykän yhteispeli eri sovelluksissa, siinä yksi ratkaiseva kysymys.

Kello on yksilöllinen tuote

Yhtä kellomallia ei tyypillisesti myydä isoja määriä, kuten kännyköitä. 100 000 on jo iso sarja kellomaailmassa. Koska kello on asuste, markkinoilla on lukematon määrä erilaisia kellomalleja. Watchin ostajan pitää tykätä sen designista ja löytää mallistosta omaan pukeutumistyyliin sopiva variaatio, lisäksi omistaa iPhone 6 ja olla valmis ottamaan vielä yksi härveli iPhonen, iPadin ja Macin lisäksi ladattavaksi joka ilta.

Edellisestä kellomaailman revoluutiosta on jo aikaa, sen aiheutti Swatch. Tuleeko nyt uusi revoluutio mobiilivalmistajien toimesta, jää nähtäväksi mutta taitaa jokunen puntti tutista kellovalmistajien keskuudessa. Ei muovisen halpakellonkaan pitänyt maailmaa muuttaa, kunnes moni kunnianarvoisa sveitsiläinen kellomerkki huomasi tulleensa ostetuksi osaksi Swatch Groupia.

Apple on tehnyt monella osa-alueella kotiläksynsä hyvin. Watch tulee potkimaan kelloteollisuutta eteenpäin, erityisesti feature -kellojen kategoriaa. Ainakin kaikki perinteisellä LCD -näytöillä varustetut digitaalikellot näyttävät yhtäkkiä armottoman eilispäivältä. Silti en oikein jaksa uskoa, että Watch tekisi kellolle saman kuin iPod musiikkisoittimelle tai iPhone puhelimelle. Mutta saatan olla väärässä, Apple on ennenkin rikkonut luonnonlakeja.

Eljas